ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی که با نام ورق گالوانیزه رنگی نیز شناخته میشود، ورقی گالوانیزه با پوشش رنگ الکترواستاتیک است که با تنوع رنگی بالا تولید و به بازار عرضه میگردد. این ورقها که در ضخامتهای 0.18 تا 0.7 میلیمتر تولید میشوند، در صنایعی چون تولید لوازم خانگی، صنعت حملونقل و ساختمانسازی کاربردهای فراوانی دارند.
این محصولات در حدود 0.2 تا 0.7 میلیمتر بوده و هرچه این ضخامت بیشتر شود، استحکام محصول و قیمت آن نیز افزایش خواهد یافت. تمامی کارخانهها، این محصول را در عرض ثابتی (در دو عرض 1000 و 1250میلیمتر) تولید میکنند.
فرایند تولید ورق رنگی
دانستیم که ورقهای رنگی از ورق گالوانیزه تولید میشوند؛ بنابراین مراحل تولید یک ورق رنگی، روی ورق گالوانیزه اتفاق میافتد. مراحل تبدیل یک ورق گالوانیزه به ورق رنگی را طی سه مرحله شرح میدهیم و در پایان، توضیح مختصری را در رابطه با روش رنگکاری الکترواستاتیک ارائه خواهیم داد.
1. چربیزدایی
در اولین مرحله، ورقهای گالوانیزه چربیزدایی و شستوشو میشوند؛ فرآیند چربیزدایی به دو روش سرد (الکتریکی) و گرم (با مواد قلیایی) صورت میگیرد.
در چربیزدایی به روش سرد یا الکتریکی، کیفیت سطح ورق پایین میآید و به همین دلیل کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. هزینه بالا جهت مصرف الکترولیتها نیز، این روش را به گزینهای غیراقتصادی تبدیل کردهاست.
روش شستوشوی گرم با مواد قلیایی که در صنایع فلزی و قطعهسازی بسیار مرسوم است، به دو شیوۀ غوطهوری و پاششی انجام میشود. گفتنی است که این روش توجیه اقتصادی بهتری دارد و هزینههای آن کمتر خواهد بود.
2. شستوشو و کروماته کردن
پس از مرحله چربیزدایی، ورقهای گالوانیزه با آب گرم شسته و سپس بهوسیله باد گرم خشک میشوند. ورقهای فلزی در این مرحله، بهمنظور افزایش مقاومت در برابر خوردگی، بیشتر شدن قابلیت چسبندگی رنگ به سطوح آنها و همچنین پیشگیری از پوستهشدن رنگ پس از فرمدهی، کروماته میشوند.
بنابراین رنگ اولیه ورقها که از جنس پلیاستر یا اپوکسی است، روی ورق گالوانیزه اعمال، از کوره عبور داده شده و نهایتا سرد میشود. این پوشش زیرین را میتوان آستر زیر رنگ اصلی بهحساب آورد.
پوششدهی تبدیلی کرومات (کروماته کردن) به عملیات شیمیایی و الکتروشیمیایی فلزات و پوششهای فلزی محلولهایی گفته میشود که در آنها اسید کرومیک، کرومات یا دیکرومات وجود داشتهباشد. این عملیات باعث ایجاد پوشش محافظ تبدیلی، شامل ترکیب کروم سهظرفیتی و ششظرفیتی بر روی سطح فلز میشود.
3. رنگکاری اصلی و کورهپزی
پس از ایجاد آستر زیرین، در این مرحله رنگ اصلی به روش الکترواستاتیک بر سطح ورق اعمال میشود؛ اپوکسی، پلیاستر، پلیاورتان، فلوراید، اکریلیک و پلیامید و… جنسهای مختلفی هستند که میتوانند رنگ اصلی روی ورقهای رنگی را شکل دهند.
پس از اعمال رنگ روی سطح، هر دو طرف ورقها را به کوره میفرستند تا پخته شده و رنگ آنها تثبیت شود. ضخامت پوشش رنگی ایجاد شده در این مرحله 20 تا 25 میکرون (یکهزارم میلیمتر) است و برای جلوگیری از جدا شدن این پوشش از روی سطح، از لایههای محافظتی و یکنواختی از PVC یا PET استفاده میشود.
در روش الکترواستاتیک، اعمال جریان الکتریکی و ایجاد بارهای مخالف میان سطح ورق و پودر رنگ، چسبندگی موقتی را بین آنها ایجاد میکند. سپس با حرارت دادن به ورق، پودر ذوب شده و به صورت پوششی یکنواخت در سطح قرار میگیرد و این چسبندگی یکنواخت رنگ روی سطح ورق، در هر شرایط جوی حفظ خواهد شد.
در کنار روش الکترواستاتیک، روشهای اسپری، اکستروژن، غلتکی و لامینیتینگ، دیگر انتخابهای ممکن برای انجام رنگکاری اصلی این ورقها هستند.
کاربرد ورق رنگی
همان گونه که در معرفی این مقطع فلزی بیان شد، ورقهای رنگی در تولید لوازم خانگی، حملونقل، ساختمانسازی و... کاربردهای فراوانی دارند؛ اما در این بخش قصد داریم که این کاربردها را با جزئیات بیشتری توضیح دهیم.
- صنایع ساختمانی: این ورقها در انواع سقف، بدنه انبارها، کارگاهها و سولهها و همچنین نمای داخلی و خارجی ساختمانها کاربرد دارند. پوشش سقف و شیروانی ویلاها، سولهها و... یکی از اصلیترین کاربردهای این مقاطع فلزی بهشمار میرود.
- ساخت لوازم خانگی: بدنه یخچالها و فریزرها، آبگرمکنها، اجاقهای گاز، ماشینهای لباسشویی و...، بخشهایی از صنعت ساخت لوازم خانگی هستند که در آنها از ورقهای گالوانیزه رنگی استفاده میشود.
- صنایع فلزی: استفاده در ساخت کابینتها، تجهیزات مختلف اداری، انواع پارتیشنها، بدنه رایانهها و... مواردی هستند که جزو کاربردهای ورقهای رنگی محسوب میشوند.
- صنعت حملونقل: این ورقها در محصولات مربوط به حملونقل نقش پررنگی دارند. تولید کانتینرها، بدنه ماشینهای سنگین، اتاقک انواع خودروها و... مواردی از این دست کاربردها هستند.
قیمت ورق رنگی
با توجه به اینکه ورقهای روغنی و گالوانیزه مواد اولیه تولیدکننده این محصول هستند، طبیعتا قیمت آنها نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت نهایی ورق رنگی دارد. نیاز به توضیح ندارد که قیمت نهایی هر محصول، تابعی از هزینههای مربوط به تامین مواد اولیه آن است.
سایر عوامل مرتبط نیز مانند سایر مقاطع فلزی، به نوسانات ارز، قیمت روز حملونقل و... بستگی دارد. گفتنی است که تغییرات قیمت انواع ورقهای رنگی وارداتی، با قیمت روز دلار نسبت مستقیم دارد. البته باید توجه داشت که هم در محصولات داخلی و هم در محصولات وارداتی، نسبت عرضه و تقاضا تاثیر مستقیمی در محدوده قیمت محصولات دارد.
برای بررسی قیمت ورق رنگی بهتر است به وبسایت عصرآهن مراجعه کنید یا با ماره 0414180 تماس بگیرید.