برای ساخت هر سازه، مجوزهای مختلفی باید توسط شهرداری یا سایر مراجع صادر شود. پروانه ساختمان یکی از مجوزهای مهم است.
در این مقاله قصد داریم شما را با پروانه ساختمان آشنا کنیم، همچنین در پایان مقاله به سهمیه میلگرد با پروانۀ ساختمان اشاره کردهایم و مهمترین سؤال مخاطبان را پاسخ دادهایم. برای مطالعۀ بیشتر همراه ما باشید.
فهرست مطالب
پروانه ساختمان چیست؟
به مجوزی که از سمت شهرداری یا دیگر مراجع صادرکننده نظیر همیار شهرداری، دهیاری، مراکز خدمات الکترونیک شهر صادر میشود، پروانه ساختمانی گفته میشود. این مجوز عموماً دارای دو برگ بوده و اطلاعات لازم را دربرمیگیرد. هر مالک برای احداث ساختمان بایستی مجوز ساخت را از مرجع صادرکننده دریافت نماید. این مجوز قبل از ساخت سازه باید دریافت شود زیرا هرگونه ساختوساز بدون جواز، غیرقانونی بوده و در صورت تشخیص، از ادامۀ روند ساختوساز جلوگیری میشود.
بعد از طی مراحل اداری و نامهنگاری، تأییدیه یا مجوز ساخت صادر میشود؛ پس از انجام این اقدامات، پروانۀ ساختمان دریافت شده و به امضای مهندس ناظر میرسد.
در پروانه ساختمان چه اطلاعاتی نوشته میشود؟
اطلاعات درج شده در پروانه به سه قسمت تقسیم میشود؛ اطلاعات مالک، اطلاعات ملک و اطلاعات سازۀ ساخته شده. در زیر اطلاعاتی که برای هر قسمت درخواست شده است را بررسی کنید:
اطلاعات مالک
- کدملی؛
- نام متقاضی؛
- کدپستی؛
- نشانی متقاضی؛
- نام مالک؛
- کدملی مالک.
اطلاعات ملک
- کدشناسایی ملک؛
- سطح اشتغال مجاز؛
- مساحت زمین طبق سند؛
- وضعیت سند؛
- شماره پلاک ثبتی ملک؛
- تاریخ صدور پروانه؛
- نشانی ملک؛
- اعتبار پروانه؛
- مهلت شروع عملیات.
اطلاعاتی سازه (این اطلاعات در جدول و اصولاً در برگۀ دوم نوشته میشود)
- نام مهندسین ناظر؛
- نوع اسکلت ساختمان؛
- کروکی ملک؛
- مساحت زیر بنا؛
- تعداد طبقات.
در نظر داشته باشید که مالک و متقاضی لزوماً یکی نیستند و ممکن است و ممکن است دو شخص متفاوت باشند. یک نمونه از برگۀ پروانه ساخت را در زیر مشاهده کنید:
چرا باید پروانه ساختمان اخذ شود؟
اخذ پروانۀ ساختمان اهمیت زیادی دارد که از جمله مهمترین آنها عبارتنداند از:
- نظارت روی ملک مورد نظر بر اساس محاسبات علمی و فنی؛
- رعایت الزامات ایمنی ساخت؛
- بیمه کردن کارگران و کارکنان ساختمان؛
- جلوگیری از حوادث ساختمانی و جانی بهدلیل الزام رعایت موارد ایمنی؛
- ساخت سازه با حضور مهندس ناظر؛
- بهرهمندی از انشعابات آب، برق، گاز و تلفن برای.
مدت اعتبار پروانه ساختمان
مدت زمان شروع عملیات ساختمانی از تاریخ صدور پروانه بین 1 تا 2 سال است. مدت اعتبار پروانۀ ساختمان بر اساس شهر و استان متغیر خواهد بود؛ برای مثال در استان تهران برای اتمام عملیات ساختمانی مدت زمان 42 ماهه به مالک ساختمان اختصاص داده میشود.
اگر مدت ساخت ساختمان بیشتر از مدت زمان ثبت شده در پروانه باشد، مالک باید اعتبار پروانه را تمدید نماید (تمدید پروانه نیازمند پرداخت هزینه است).
نکته مهم: تمدید اعتبار پروانۀ ساختمان محدودیتهایی دارد؛ به این معنی که اگر در زمان اتمام اعتبار پروانه، عملیات اجرای ساختمان هنوز شروع نشده باشد به محدودیت تمدید اعتبار پروانه هم باید توجه شود. در غیر این صورت مالک ساختمان باید مراحل دریافت پروانه را دوباره انجام دهد.
آشنایی با مراحل صدور پروانه ساختمان
هرچند موضوع مقالۀ ما راجعبه مراحل دریافت یا نحوۀ دریافت ساختمان نیست؛ اما اشاره به آن خالی از لطف نمیباشد. به همین دلیل مراحل دریافت این مجوز را در زیر لیست کردهایم. مدت زمان صدور پروانه ساختمان به سرعت عملکرد و تهیه مدارک مربوط میشود. مراحل را بررسی کنید:
- در ابتدا متقاضی باید فرم مربوطه را پر کند. فرم در بردارندهاطلاعاتی است که در بالا به آن اشاره شد؛
- سپس مسئول شهرسازی، دستور بازدید از ملک را صادر میکند؛
- اخذ و تأیید نوبت بازدید؛
- بازدید توسط مأمور فنی منطقه و ارائه گزارش؛
- در این مرحله، مسئول فنی و شهرسازی گزارش مأمور فنی را بررسی میکند، اگر تمامی ضوابط رعایت شده باشد، دستور تهیۀ نقشه صادر میشود؛ اما اگر مشکلاتی در گذربندی پلاک باید استعلام از سازمانهای مربوطه انجام شود و دوباره گزارش آن بررسی گردد؛
- بعد از تأیید تمامی موارد بالا، تشکیل پرونده صورت میگیرد و برای تهیۀ نقشه معماری مجوز صادر میشود؛
- ارائه نقشۀ معماری با رعایت ضوابط شهرسازی؛
- مسئول فنی و شهرسازی باید نقشههای معماری بررسی کرده و در صورت تأیید، دستور محاسبه صادر میشود؛
- متراژ زیربنا محاسبه میشود؛
- بیمه، فیش عوارض زیربنا و آتشنشانی صادر میشود و مالک موظف به پرداخت آنها است؛
- ناظر و محاسب ساختمان باید فرم معرفینامهای را که مالک ساختمان به آنها داده است را امضا نمایند، سپس این فرمها را به واحد شهرسازی تحویل داده و برگ تعد نظارت و برگ تعهد محایب را دریافت کنند؛
- تمامی مدارک مودنیاز که شهرسازی از مالک درخواست کرده است باید در اسرع وقت آماده و تحویل داده شود؛
- پیشنویس پروانۀ ساختمان توسط شهرداری تهیه میشود؛
- تکمیل شناسنامه ساختمان (توسط شهرداری اجام میشود)؛
- اخذ امضا پروانه؛
- صدور پروانه ساختمان؛
- مهر و امضای پروانه توسط واحد دبیرخانه؛
- تهیه کپی از سه صفحۀ اول پروانه و مهمر و امضای مهندس ناظر؛
- تحویل پروانۀ ساختمان به مالک.
سهمیه میلگرد با پروانه ساختمان
یکی از راهکارهایی که دولت برای کنترل نوسانات قیمت میلگرد و ناآرام بودن بازار آهن آلات ارائه کرد، تصویب سهمیه میلگرد با پروانۀ ساختمان بود. از جمله قوانینی که در تنظیم بازار میلگرد نقش مؤثری داشت و میلگرد مستقیماً به دست مصرفکننده واقعی میرسید.
این خریدوفروش در بورس کالا انجام میشد و خریداران در زمان مقرر نسبت به خرید با استفاده از پروانۀ ساختمان اقدام میکردند؛ اما با گذشت زمان این قانون لغو شد و در حال حاضر هیچ عملکردی برای سهمیه میلگرد با پروانه ساختمان انجام نمیشود.
خرید سهمیه میلگرد با پروانه ساختمان در دهۀ 70 شمسی انجام گرفته است و در پاسخ به این سؤال که آیا با پروانه ساختمان میتوان سهمیه میلگرد خرید؟ باید بگوییم خیر.
درست است که خرید سهمیه میلگرد در حال حاضر انجام نمیشود؛ اما خرید میلگرد از بورس کالا همچنان ادامه دارد. برای آشنایی بیشتر با این روش خرید پیشنهاد میشود مقالۀ زیر را مطالعه کنید:
بخوانید: راهنمای کامل خرید میلگرد از بورس کالا
نکات مهم درباره پروانه ساختمان
در این قسمت نکات مهمی که باید شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانه رعایت کنند را نوشتهایم. لازم است بدانید این موارد طبق آخرین ویرایش (1374) مبحث دوم مقررات ملی ساختمان نوشته شده است.
- شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانۀ ساختمان در صورت برخورد با تخلف ناظران باید موارد را جهت بررسی و اقدام به سازمان مهندسی ساختمان استان اعلام نمایند.
- شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانۀ ساختمان موظفند با اعلام کتبی وزارت مسکن و شهرسازی یا نظام مهندسی ساختمان استان یا ناظران، درخصوص وقوع تخلف ساختمانی، در اسرع وقت با اطلاع ناظر، دستور اصلاح را صادر نمایند و تا زمان رفع تخلف از ادامۀ کار جلوگیری کنند.
- شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانۀ ساختمان برای ساختمانهایی که طبق تشخیص ناظران و تائید سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، مقررات ملی ساختمان در آنها رعایت نشده باشد، تا زمان رفع نقص، پایان کار صادر نخواهند نمود.
سخن آخر
همان طور که در متن اشاره شد، دریافت پروانه ساختمان از الزامات اجرای سازه است. به این معنی که هیج ساختوسازی بدون داشتن پروانه جواز قانونی برای اجرا را ندارد. در این مقاله چیستی پروانۀ ساختمان را بررسی کردیم و اطلاعاتی که در آن ثبت میشود را در قالب فرم دیدیم. هر سؤالی در این زمینه داشتید در قسمت دیدگاهها کامنت کنید.
وبسایت عصرآهن در زمینۀ تأمین آهنآلات موردنیاز پروژههای مختلف فعالیت میکند. برای تهیه و بررسی قیمت میلگرد آن میتوانید به وبسایت عصرآهن مراجعه کنید یا با شمارۀ 0414180 در تماس باشید.