گرانترین میلگرد در بین انواع میلگرد فولادی موجود در بازار، میلگرد استیل است که علاوه بر ساخت و ساز در دیگر صنایع هم کاربرد فراوانی دارد. برای آشنایی بیشتر با این میلگرد و دیگر اطلاعات تکمیلی با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
میلگرد استیل ساختاری ضد زنگ دارد و در صنایع گوناگون بسیار به کار برده میشود اما قبل از آن بایستی با مفاهیمی مثل تفاوت و شباهت استیل با فولاد و استنلس استیل آشنایی داشته باشیم.
تفاوت فولاد و استیل در چیست؟
فولاد و استیل براساس عواملی نظیر سختی، انعطاف پذیری، استحکام، شکل ظاهری و قیمت با هم تفاوت دارند که این عوامل به نوع آلیاژ هر دو ماده بستگی دارد.
استیل در مقایسه با فولاد از مقادیر بیشتری نیکل، کروم و ملیبدن تشکیل شده است اما عناصر سازنده فولاد بیشتر کربن و آهن میباشد. در واقع بهتر است این گونه بیان کرد هر دو محصول فولاد و استیل دارای مقادیری کربن و آهن میباشند اما درصد این عناصر در فولاد بیشتر است. به طور کلی میتوان گفت فولاد، پرکاربرد ترین فلز در صنعت و ساختمان است که در اشکال متنوعی مثل استیل، فولاد کربندار، فولاد نرم و دیگر انواع فولاد تولید میشود.

با اضافه کردن عناصر به فولاد و تبدیل آن به استیل، سختی آن افزایش مییابد. بنابراین استیل در مقایسه با فولاد مقاومتر بوده و چکش خواری کمتری دارد. همچنین به خاطر داشتن برخی آلیاژها در عملیات حرارتی به راحتی استفاده میشود به خاطر همین ویژگیها قیمت استیل از فولاد بیشتر میباشد. بر این اساس تفاوت فولاد و استیل را میتوان در سه دسته تقسیم بندی کرد:
- تفاوت در میزان کربن تشکیل دهنده
- تفاوت در استحکام و انعطاف پذیری
- تفاوت در میزان مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی
همان طور که گفته شد، عمدهترین تفاوت بین فولاد و استیل در نوع آلیاژ و میزان آن میباشد. براساس آلیاژ تفاوتهایی در سختی، انعطاف پذیری، استحکام و قیمت به وجود میآید. فولاد و انواع آن که steel نامیده میشوند دارای میزان 0/1 تا 2 درصد کربن است. این نوع فولاد در تمامی صنایع از جمله ساختمان سازی، صنعت خودرو و ماشین آلات، تجهیزت نظامی، صنایع شیمیایی و ساخت ابزار کاربرد فراوانی دارد.
استیل، فولادی است که آلیاژهایی مثل کروم و نیکل به آن اضافه شده است. استیل خاصیتی ضد زنگ دارد و stainless steel نامیده میشود. این محصول به صورت میلگرد استیل، ورق استیل و دیگر مقاطع تولید و به بازار ارائه میگردد. در این دانشنامه به معرفی میلگرد استیل، مزایا و کاربرد آن خواهیم پرداخت.
با توجه به اینکه استیل به دو نوع استیل ضد زنگ (استیل استنلس) و استیل کربندار تقسیم میشود میلگرد استیل نیز بر طبق همین دسته بندی تولید و عرضه میگردد یعنی میلگرد استنلس استیل (stainless steel rebar) و میلگرد استیل کربن دار که در ادامه با هر دو آشنا خواهیم شد.
بخوانید: معرفی انواع میلگرد | آشنایی با کاربرد هر کدام در سازه
تفاوت استیل و استنلس استیل در چیست؟
استیل نوعی فولاد است که میزان کربن و آهن آن کمتر از فولاد معمولی بوده و همچنین دارای عناصر دیگری مثل کروم و نیکل است. استیل بر دو دسته استیل کربندار و استیل ضدزنگ (استنلس استیل) تقسیم میشود که در میزان آلیاژهای تشکیل دهنده با هم تفاوت دارند. اما لازم به ذکر است که در بازار آهن ایران فولاد ضد زنگ، استیل نامیده میشود و استیل کربن دار همان فولاد است.
میلگرد استیل چیست؟

همان طور که گفته شد استیل به عنوان فولاد زنگ نزن در جامعه فولاد ایران شناخته شده است به همین دلیل تقسیم بندی میلگرد استیل را براساس استیل کربن دار و استیل ضد زنگ معرفی نمیکنیم. در بازار آهن و فولاد ایران میلگرد استیل، فولاد ضد زنگ (stainless steel) میباشد.
میلگرد استیل در گرید 200، 300 و 400 ساخته و به بازار ارائه میگردد از پرمصرف ترین گرید میلگرد استیل، میلگرد استنلس استیل 316 و 304 است و این نوع میلگرد بیشتر از اینکه در صنعت ساختمان به کار برده شود در صنایع پتروشیمی و ساخت تجهیزات صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
این میلگرد در سایزبندی مختلفی ساخته میشود و به دلیل خاصیت ضد زنگی کاربرد بسیاری در اکثر صنایع دارد. میلگرد استیل به دلیل داشتن کروم، مولیبدن و نیتروژن در برابر خوردگی و حملات کلریدی مقاومت بالایی دارد و در دو نوع ساده و آجدار ساخته میشود.
بخوانید: سبکترین میلگرد در بازار آهن آلات
انواع گریدهای میلگرد استیل چه تفاوتهایی با هم دارند؟

استیل شامل گریدهای مختلفی است که در ردههای 300 و 400 دسته بندی میشود.
- استیل 410، 420 و 430 خاصیت مغناطیسی بالایی دارند.
- استیل 304، 316 و 321 خاصیت مغناطیسی ندارد و در فاز آستنیت پایدار است.
- استیل 309 و 310 در برابر حرارت مقاومت خوبی نشان میدهند.
بر این اساس میلگرد 410 سختی زیادی دارد ولی مقاومت خوبی در برابر خوردگی نشان نمیدهد اما گرید 420 مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارد. میلگرد استیل 304، 316 و 321 قابلیت جوشکاری بالایی داشته و خاصیت مغناطیسی کمی دارد یعنی جذب آهنربا نمیشود. از میلگرد 310 و 309 به دلیل مقاوم بودن در برابر حرارت در صنایع پتروشیمی و صنایع غذایی بیشتر استفاده میشود.

میلگرد استیل در چه کاربریهایی استفاده میشود؟
- صنعت ماشین آلات و ساخت ابزار
- استفاده از میلگرد استیل در صنایع پتروشیمی و صنایع نفت و گاز چرا که عملیات انجام شده در این صنایع در مجاور رطوبت بوده و دستگاه و تجهیزات آنها تحت فشار زیادی است. این نوع میلگرد مقاوم و استحکام کافی در برابر فشار و دمای بسیار بالا را دارد.
- میلگرد استیل چون در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت زیادی دارد در مکانهایی که در معرض رطوبت قرار دارند مثل سازههای دریایی کاربرد دارد. وسایل و تجهیزات صنایع غذایی به دلیل اینکه زیاد با مواد و رطوبت درگیر هستند با استفاده از میلگرد استیل ساخته میشوند.
- این میلگرد در صنعت ساختمان هم جایگاه ویژهای دارد و مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا میلگرد استیل
- انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد
- ضد زنگ و ضد خوردگی است
- طول عمر بیشتری نسبت به میلگرد فولادی دارد
- کاملا قابل بازیافت است
- استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارد
- جوش پذیری بالایی دارد
- استفاده از میلگرد استیل باعث میشود تا نیاز به بازسازی و تعمیر مجدد کاهش پیدا کند.
بخوانید: خوردگی میلگرد | تأثیر خوردگی بر قدرت پیوند میلگرد در سازههای بتن آرمه
قیمت انواع میلگرد استیل
قیمت میلگرد استیل در مقایسه با میلگرد فولادی تفاوت زیادی دارد و گران قیمتتر است. نوسان و تغییر نرخ این میلگرد نیز مانند دیگر مقاطع آهنی وابسته به پارامترهایی مثل قیمت ارز، عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، معاملات شمش بستگی دارد. این میلگرد از بنگاههای عرضه آهن آلات تهیه و خریداری میشود. علت قیمت زیاد این میلگرد کیفیت بالا و متفاوت بودن فرآیند ساخت آن میباشد.
جمع بندی
برخلاف میلگرد فولادی، میلگرد استیل خاصیتی ضد زنگ داشته و طول عمر بالایی دارد اما قیمت آن بسیار بیشتر از دیگر انواع میلگرد است. میلگرد استیل کاربردهای منحصر به فردی دارد که در متن به آنها اشاره شد. امید است تا با خواندن این دانشنامه از عصرآهن به پاسخ تمامی سوالات خود در این زمینه برسید.
همچنین برای اطلاع از قیمت میلگرد و خرید آن با مشاوران و کارشناسان ما در مجموعه عصرآهن در ارتباط باشید.