انواع سقف سازه | ارزان‌ترین و گران‌ترین نوع سقف‌ها کدامند؟

انواع سقف سازه | ارزان‌ترین و گران‌ترین نوع سقف‌ها کدامند؟

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰
تاریخ به‌روزرسانی: ۹ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه: 6 دقیقه

در ساخت سقف سازه از مصالح مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام مقاومت و کارایی متفاوتی دارند همچنین سبک‌ سازه‌ای متنوعی در اجرای سقف‌ها به کار برده می‌شود. هم مصالح مصرفی و هم سبک اجرای سقف تاثیر مستقیمی در تعیین هزینه دارد. در این دانشنامه سعی داریم انواع سقف‌های سازه‌ای را براساس قیمت دسته بندی کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

سقف درهر ساختمان به عنوان اصلی‌ترین پوشش برای جداسازی طبقات و حفظ مقاومت و یکپارچگی سازه می‌باشد. این عضو در برابر تمام بارهای وارده مقاومت می‌کند. در ساخت اکثر سقف‌ها از میلگرد و بتن استفاده می‌شود. در ادامه به سقف‌های متداولی که در اکثر سازه‌های مسکونی ایران مشاهده می‌شود و قیمت اجرای مناسب‌تری می‌پردازیم.

انواع سقف سازه با قیمت مناسب‌تر

سقف تیرچه بتنی

از جمله رایج ترین سقف‌ سازه می‌توان به سقف تیرچه بلوک اشاره کرد. اگر بخواهیم انواع سقف‌ها‌ را از لحاظ قیمت با هم مقایسه کنیم، سقف تیرچه بلوک از بین آنها هزینه کمتری خواهد داشت. جنس این سقف سازه‌ای از بتن می‌باشد اما از آنجایی که بتن به تنهایی در حفظ مقاومت سقف و سازه توانایی ندارد از تیرچه هم در ساخت آن استفاده می‌شود.

سقف تیرچه بلوک نوعی دال یک طرفه می‌باشد که بعد از قرار دادن تیرچه و یونولیت در دو طرف تیرها عملیات بتن ریزی انجام می‌شود. از میلگرد حرارتی نیز در اجرای این سقف برای جلوگیری از ترک خوردگی استفاده می‌شود.

مزایای سقف تیرچه بتنی

  • مقاومت مناسب
  • کاهش هزینه‌های پایه
  • سرعت بالای اجرا
  • مقاومت در برابر رطوبت و پوسیدگی

بخوانید: اجرای سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه کرومیت

تصویر سقف تیرچه کرومیت

باید گفت سقف کرومیت مشابه سقف تیرچه بلوک است، یعنی سیستم اجرایی یکسانی دارند با این تفاوت که در سقف تیرچه بلوک از تیرچه‌های بتنی استفاده می‌شود ولی در این نوع سقف سازه از تیرچه فلزی استفاده می‌کنند.

اجرای سقف کرومیت شامل ساخت سقف با استفاده از تیرچه فلزی، یونولیت و بتن ریزی آن می‌باشد. این سقف از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است و برای اجرای آن نیازی به نیروی کار ماهر نیست. در اجرای سقف تیرچه کرومیت می‌توان چندین سقف را به طور همزمان بتن ریزی کرد. بعد از بتن ریزی و به عمل آمدن آن سقف سازه به صورت یکپارچه در آمده و هر نوع بار وارده به سازه را تحمل می‌کند. سقف کرومیت ممکن است در انواع مختفی در پروژه‌های ساختمانی اجرا شود.

علاوه بر سقف تیرچه بلوک کرومیت می‌توان به سقف کامپوزیت کرومیت و سقف پلیمر کرومیت اشاره کرد. در بین این سه نوع سقف کرومیت، نوع تیرچه بلوک آن رایج‌تر بوده و سرعت اجرای بالاتری دارد.

سقف کامپوزیت کرومیت

در این سقف بجای تیرچه فلزی از تیرآهن استفاده می‌شود و به کمک دال بتنی پوشیده شده و در صورت نیاز با قالب گیری و بتن ریزی اجرای سقف را به اتمام می‌رسانند. در این سقف مصرف تیرچه به حداقل می‌رسد.

سقف پلیمر کرومیت

در اجرای این سقف سازه‌ای از بلوک پلی استایرن استفاده می‌کنند که هم وزن کل سقف را بسیار کاهش می‌دهد و هم میزان مصالح مصرفی را کم می‌کند. پس مهم‌ترین مزیت آن سبک بودن این سقف می‌باشد.

برای اجرای سقف کرومیت ابتدا تیرچه‌ها را بر روی تیر قرار می‌دهند سپس با استفاده از میلگرد حرارتی تنش‌های وارده به سقف را مهار می‌کنند. در مرحله بعد با استفاده از بلوک سیمانی، سفالی یا پلی استایرن قسمت خالی سقف را پر می‌کنند در نهایت با بتن ریزی اجرای سقف اتمام می‌شود.

مزایای سقف کرومیت

  • اجرای آسان
  • مقرون به صرفه بودن
  • اجرای سریع
  • در دسترس بودن مصالح مصرفی آن

سقف کامپوزیت

از دیگر انواع سقف سازه که جزو ارزان‌ترین سقف‌ها به شمار می‌رود، سقف کامپوزیت است. در کل به سقف‌هایی که از چند نوع ماده متفاوت تشکیل شوند کامپوزیت نامیده می‌شود.به عنوان مثال سقف‌هایی ساخته شده از فولاد و بتن نوعی سقف کامپوزیت یا مرکب است. سقف کامپوزیت شامل نوع ساده و عرشه فولای است. سقف عرشه فولادی جزو سقف‌های گران قیمت می‌باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. اما سقف کامپوزیت ساده جزو مقرون به صرفه‌ترین سقف سازه است. اجزای این سقف شامل تیرهای فرعی، میلگرد، دال بتنی و ناودانی است. البته از ناودانی به عنوان برشگیر استفاده می‌شود. لازم به به ذکر است هزینه این سقف در مقایسه با سقف تیرچه بلوک و کرومیت بیشتر است.  در اجرای این سقف از یونولیت استفاده نمی‌شود به همین دلیل با استفاده از رابیتس سقف کاذب اجرا می‌کنند.

مزایای سقف کامپوزیت

  • کم وزن بودن
  • کاهش مصرف بتن
  • اجرای آسان

انواع سقف سازه با قیمت پایه بیشتر

سقف عرشه فولادی

تصویر سقف عرشه فولادی

این نوع سقف سازه‌ای از جدید ترین متدها می‌باشد همان طور در بالا اشاره کردیم به این سقف، سقف کامپوزیت یا مرکب نیز گفته می‌شود. اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی میلگرد، ورق ذوزنقه‌ای شکل که از جنس گالوانیزه می‌باشد، بتن و گل میخ تشکیل می‌شود.

این سقف سرعت اجرای بالایی دارد ولی از لحاظ هزینه‌ خیلی گران قیمت‌تر از دیگر سقف‌های نام برده است. در دو نوع سقف عرشه فولادی مرکب و سقف عرشه فولادی غیر مرکب قابل اجرا است.

بخوانید: همه چیز درباره ی سقف های عرشه فولادی

مزایا سقف عرشه فولادی

  • سرعت اجرا
  • کنترل بارهای وارده
  • مقاوم و استحکام بالا
  • مقاومت در برابر آتش سوزی

دال تخت

دال تخت سقفی یکپارچه است که از  بتن ساخته است. از این نوع سقف بیشتر در عرشه پل و کف‌ها استفاده می‌شود. دارای ضخامتی بین 10 تا 50 سانتی متر است. در دو نوع دال بتنی یک طرفه و دو طرفه در سقف سازه قابل اجرا است. اما نوع دو طرفه آن رایج‌تر می‌باشد. بعد از آرماتور گذاری و بتن ریزی سقف قالب‌ها را جدا کنند.

در سقف دال بتنی تخت، از قطعات پیش ساخته‌ای که در کارخانه‌ها ساخته می‌شود و به صورت آماده به سایت پروژه ارسال می‌گردد استفاده می‌کنند.

بخوانید: دال بتنی | آشنایی با سقف‌های کم وزن و مدرن

تصویر سقف دال بتنی

دال مجوف

سقف‌های که دارای شبکه بندی و یا حفره‌هایی باشند سقف مجوف نامیده می‌شوند. این سقف نیز جزو سبک‌های مدرن در سازه می‌باشد. مصالح مورد نیاز در ساخت این نوع سقف میلگرد و بتن می‌باشد اما قالب‌بندی متفاوتی دارند که باید قبل از بتن ریزی قالب بر روی سقف اجرا شده و مراحل بعد آن به ترتیب انجام شود.

هدف از جرای این سقف‌ها افزایش ارتفاع دال برای پوشش دهانه وسیع‌ر می‌باشد. همچنین قالب گیری متفاوت آن باعث کاهش مصرف بتن شده و وزن سازه را کمتر می‌کند. سقف وافل نوع متداول این نوع سقف سازه است.همچنین سقف کوبیاکس، یوبوت و بابل دک از دیگر انواع دال‌ها مجوف می‌باشند.

مزایای سقف مجوف

  • تحمل بار زیاد سازه
  • کاهش تعداد ستون در سازه
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • عایق صدا
  • ایجاد فضای وسیع‌تر برای طراحی معماری

جمع بندی

در این دانشنامه سبک‌های اجرایی متفاوتی که برای ساخت سقف سازه به کار برده می‌شود معرفی شد. همچنین انواع سقف را براساس هزینه‌های پایه با هم مقایسه کردیم و گران‌ترین و ارزان‌ترین آنها مشخص شد.

برای بررسی قیمت میلگرد امروز و دیگر آهن آلات می‌توانید به وبسایت عصرآهن مراجعه کنید و یا با شماره 04133250280 با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

۸۹۲۵۳