اگر با صنعت ساختمان و یا آهن آلات سر و کار داشته باشید با نوعی میلگرد فولادی که بسیار نازک است و به صورت کلاف قابل تهیه میباشد آشنا هستید.
این محصول فولادی مفتول نام دارد که در انواع مختلف و سایزبندی متفاوت به تولید میرسد. در ادامه راجب مفتول فولادی و انواع غیر فولادی آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.
فهرست مطالب
مفتول فولادی از تبدیل شمش توسط عملیات نورد گرم به سیم مفتول حاصل میشود و میتوان آن را با استفاده از کربن، آلیاژهای گوناگون و یا فولاد ضد زنگ ساخت. مفتول فولادی انواع متنوعی دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
بخوانید: انواع شمش برای تولید میلگرد | مشخصات بهترین شمشها برای ساخت میلگرد
میلگرد مفتول (wire rod) یک محصول نورد شده فولادی است که برای طیف وسیعی از کارهای ساختمانی و صنعتی با توجه به نوع آن مورد استفاده قرار میگیرد که بیشترین کارایی آن در صنعت ساختمان و تاسیسات برقی به چشم میخورد اما موارد استفاده این محصول فولادی در ساخت انواع دستگاهها و ماشین آلات هم کم نمیباشد.
مفتول چیست؟
در ابتدا بپردازیم به اینکه مفتول چیست؟ سیم مفتول همانند میلگرد فولادی آجدار نیست اما برجستگیهایی بر روی سطح آن وجود دارد تا چسبندگی بین فولاد و بتن بهتر صورت گیرد. مفتول بعد از تولید به صورت کلاف بسته بندی میشود. (کلاف همان سیمهای رول شدهای میباشند که بدون هیچ شکستگی سیم پیچ میشوند).
سیم مفتول عموما در ضخامت 0/4 تا 4 میلی متری با استفاده از عملیات حرارتی و نورد گرم به تولید میرسد که در ساخت آن از استاندارد DIN EN ISO 161 20-2، ASTM و GOST 30136 استفاده میشود.
مفتول در گریدهای مختلفی تولید میشود؛ میلگرد مفتول کربندار رایج ترین نوع سیم مفتول در بازار آهن آلات است که دارای آلیاژهایی نظیر مولیبدن (MO)، آلومینیوم (Al)، کروم (Cr)، نیوبیم (Nb)، کبالت (Co)، نیکل(Ni) ، تنگستن (W)، تیتانیوم (Ti)، زیرکونیوم (Zr) و وانادیوم نیست. سیم مفتول قابلیت جوشکاری بالایی دارد.
انواع سیم مفتول
همان طور که گفته شد در صنعت ساختمان سازی و دیگر صنایع انواع مفتول کاربرد فراوانی دارد. مفتول در شکل و سایز متنوعی مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله میتوان موارد زیر را نام برد:
- شبکه مش بندی
- مفتول کربن بالا
- مفتول صنعتی
- مفتول استیل
- مفتول ضخیم
- مفتول رنگی
- مفتول گالوانیز شده
- مفتول مسی
- مفتول پی وی سی
مفتول از کدام فلز ساخته میشود؟
رایج ترین و متداول ترین سیم مفتول، مفتول کربن دار میباشد که از فولاد ساخته شده است و به ان مفتول سیاه نیز گفته میشود. میزان کربن به کار برده شده در این نوع محصول فولادی کم میباشد که به همراه آلیاژهای مختلف ترکیب میشود. به دلیل اینکه درصد کربن مفتول سیاه کم است انعطاف پذیری و شکل گیری بالایی خواهد داشت، از این رو بسیار پر کاربرد است. اما چون هیچ پوششی ندارد به شدت در برابر رطوبت واکنش نشان میدهد از این رو از جنس فولاد ضد زنگ نیز ساخته میشود.
ماکزیمم درصد کربن استفاده شده در ترکیبات مفتول 0/8 تا 0/13 درصد میباشد. عناصر آلیاژی دیگری که در ساخت آن به کار میبرند اعم از منگنز، فسفر، گوگرد، سیلسیوم و کروم میباشد.
مفتولها بعد از ساخت و تولید به صورت کلاف رول شده و آماده تحویل میشوند. وزن هر کلاف مفتول 22 تن میباشد. البته وزن هر کلاف با توجه به نوع تولیدکننده ممکن است متفاوت باشد.
در انواع مفتول اشاره کردیم که نوع مسی آن نیز وجود دارد و بیشتر ترکیبات آن از مس ساخته شده است که بیشتر در صنعت برق و تاسیسات کاربرد دارد. این نوع مفتول بیشتر حاوی مس بوده و 1/65 درصد منگنز و 0/60 درصد سیلیکون میباشد.
روی از دیگر فلزاتی است که در ساخت این مقطع فولادی پرمصرف استفاده میشود و موجب تولید محصولی به نام مفتول گالوانیزه میگردد. مفتول سیاه از دو طریق گرم و سرد گالوانیز شده و علاوه بر ظاهر یکدست و صاف در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم میشود. برای الوانیز کردن محصول را در وان مذاب شامل فلز روی آبکاری میکنند. این نوع نیز طرفدار و مصرف زیادی دارد.
بخوانید: ساخت میلگرد | آشنایی جامع با فرآیند تولید میلگرد
کاربرد سیم مفتول
- آرماتوربندی ساختمان
- صفحه مش بندی
- ایجاد حفاظ و سیم خاردار
- انواع شبکه سیمی
- ساخت میخ و پیچ
- زنجیر فلزی
- ساخت پرچ
- ساخت فنر
- ساخت خرپا
- ساخت فنس و گابیون
تفاوت مفتول با میلگرد
بعد از آشنایی با مفتول حال میخواهیم به عمدهترین تفاوتهای آن با میلگرد فولادی بپردازیم. قبل از بررسی تفاوت مفتول و میلگرد، نیاز به یادآوری میباشد که هر دو محصول از جنس فولاد میباشند و هر دو از ماده اولیه شمش ساخته میشوند.
- انعطاف پذیری مفتول در مقایسه با میلگرد فولادی بسیار بیشتر است، به همین دلیل مفتول به هر شکلی قابل تغییر است و بدون شکستگی پیچ و تاپ میخورد.
- مفتول در کل ضخامت، وزن و قطر کمتری نسبت به میلگرد آجدار دارد.
- هزینه نصب و اجرای کارهای ساختمانی با مفتول به مراتب کمتر از اجرای میلگرد است.
- مقاومت مفتول در برابر خم شدگی و نیروی برشی بسیار کمتر است، بنابراین هیچ گاه در جاهایی از سازه که امکان اثر گذاری نیروی برشی زیاد است، استفاده نمیشود ولی در عوض میلگرد مقاومت بسیار زیادی در برابر خم شدگی و نیروی برشی دارد.
- احتمال پارگی در شبکه مش بندی که توسط مفتول درست شده بیشتر از میلگرد است.
تولیدکنندگان مفتول
مفتول در سایز 1/5 تا 14 میلی متری تولید میشود که از نوع نازک آن یعنی 1/5 تا 3 میلی متری در بستن آرماتورها به هم به عنوان سیم پیچ استفاده میشود ولی از سایزهای 5 تا 14 میلیمتری در ساخت میلگرد بستر، مش بندی و دیگر کاربریها استفاده میشود.
کارخانجات کویر کاشان، ذوب آهن اصفهان، صنایع فولاد یزد (احرامیان)، فولاد سیادن ابهر، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، صنایع فولاد سازان امیر آباد، فولاد نطنز و فولاد الیگودرز از جمله تولیدکنندگان مفتول در ایران هستند. برای خرید مفتول و یا بررسی قیمت سیم مفتول با شماره 04133250280 در ارتباط باشید. مجتمع فولاد کویر کاشان کاملترین سبد خرید مفتول در ایران را دارد.
جمع بندی
مفتول از جمله مصالح پر کاربردی است که بسیار انعطاف پذیر بوده و به صورت کلاف آماده ارسال به محل پروژه میشود. این محصول ممکن است از جنس فولاد کربن دار، فولاد ضد زنگ، مس، گالوانیزه و یا پی وی سی باشد. در این دانشنامه سعی کردیم به معرفی و بررسی تفاوت مفتول با میلگرد بپردازیم.
جهت خرید یا بررسی قیمت کلاف ساده میتوانید از طریق شماره 04133250280 با ما در ارتباط باشید، واحد فروش عصرآهن شما را در خرید آهن آلات راهنمایی خواهند کرد.