نبشی کشی برای افزایش مقاومت دیوار و مقابله با نیروهای خارجی وارد در سازه اجرا میشود در واقع میتوان گفت نبشی کشی، نگهدارنده دیوار است. از نبشی برای اتصال مقاطع سازهای به هم استفاده میشود و در مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله و ریزش تاثیر بسزایی دارد.
قطعه فولادی مورد استفاده در نبشی کشی ساختمان با استفاده از میلگرد به اجزای ساختمان مانند سقف، تیر یا دیوار نصب میشود. نبشی در ابعاد و سایزهای استاندارد متفاوت تولید میشود که در صورت لزوم میتوان آن را برش داد و یا خم کرد.
این المان جزو مصالح زاویه دار ساختمانی محسوب میشود که با هدف استحکام بخشی به سازه به کار میرود. شکل هندسی آن از دو بال عمود بر هم (دو سطح) که زاویه بین دو بال 90 درجه میباشد، تشکیل شده است.
نبشی در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تولید و به بازار ارائه میشود. در ادامه کارخانههای تولید نبشی در ایران و ارائه خدمات آنها اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید ...

هدف از نبشی کشی ساختمان
از نبشی کشی معمولا در ساختن دیوارها به ویژه دیوار آجری و سفالی استفاده میکنند. در تیرهایی که باید در یک امتداد و زاویه به هم متصل شوند و در عین حال مقاومت سازه را حفظ کنند، از نبشی استفاده میشود.
از نبشی در حالت عمودی هنگامی که دهانه دیوار بزرگ است، استفاده میشود و از تیر کف یا دال کف به تیر یا سقف طبقه بالا متصل میگردد. طبق آیین نامه 2800 حداکثر طول دیوارهای غیر باربر 40 برابر ضخامت دیوار و حداکثر ارتفاع مجاز برای دیوار غیر باربر 5/3 متر است. هدف از نبشی کشی انتقال باد و بار لرزهای به قابهای سازهای و ایمن سازی دیوار از ریزش است.
بخوانید: تاریخچه تولید نبشی در ایران | معرفی بهترین تولید کنندگان نبشی در ایران
مزایای نبشی کشی
- به راحتی روی اجزا و مقاطع نصب میشود.
- مناسب برای اجزایی مثل دیوار، تیر، ستون و پایه ستون است.
- تسریع در ساخت پروژه ساختمانی
- شکل اجزای نامنظم را جهت بتن ریزی و نازک کاری هموار میکند.
- قابلیت تحویل سریع نبشی در محل تخلیه
- قابل استفاده در گوشهها و زوایا
- از آسیب رسیدن به دیوار، ترک خوردن و ریزش آنها جلوگیری میکند.
وال پست و تفاوت آن با نبشی کشی

وال پست یک ساختار عمودی یا افقی، مشابه تیر یا ستون است اما عملکرد متفاوتی دارد. از وال پست برای اتصال دیوار به ستون، تیر و دالها استفاده میشود و جهت ایمنی و حفاظت این المانها از واژگونی و ریختن آنهاست.
اجرای وال پست توسط پروفیل نبشی انجام میگیرد که به آن نبشی کشی میگویند. باید نبشیها در محل اتصال سقف، کف و یا دیوار محکم نصب شوند.
وال پست تنها با استفاده از نبشی اجرا نمیشود و در ساخت آن میتوان از ناودانی، قوطی و کلاف استفاده کرد. طبق قوانین ساختمان سازی از نبشیکشی در دیوارهایی با ضخامت 10، 15 و 20 سانتی متر استفاده میشود.
نبشی عمودی با پیچ و مهره به کف و سقف نصب شده و ثابت میشود. نبشی افقی به بلوک یا آجر دیوار توسط پیچ و مهره متصل شده و یا در مواردی خاص از جوشکاری استفاده میکنند.
بخوانید: وال پست و هدف از اجرای آن در صنعت ساختمان
نحوه نبشی کشی اسکلت ساختمان

در نبشی کشی دیوارهای آجری از دو روش استفاده میشود. در روش اول، پلیت فولادی قبل از بتن ریزی در ستون نصب میشود تا بعد از بتن ریزی و در هنگام اجرای نبشی کشی، نبشی به آن پلیت جوش داده شود. در روش دوم از تسمه برای اتصال نبشیها به ستون استفاده میشود.
نبشی کشی ساختمان از اهمیت بسیاری برخوردار است و نباید از نظر مهندس ناظر چشم پوشی شود. نبشی اکثرا در دو طول 12 متری و 6 متری در بازار موجود است که نمونه 6 متری پر مصرفتر میباشد.
عدم استفاده از نبشی کشی، خسارات مالی و جانی زیادی را میتواند به همراه داشته باشد. این امکان وجود دارد که دیوار بدون نبشی کشی به مرور زمان ترک برداشته و موجب ریزش ناگهانی آن شود. در مواردی ریختن دیوار حتی یک هفته بعد از اتمام آن بدون اجرای این عملیات دیده شده است.
بنابراین جهت جلوگیری از هزینه دوباره و آسیب جانی در ابتدا با رعایت اصول مهندسی، نبشیکشی در ساختمان اجرا شود.
جهت نبشی کشی دیوارهای داخلی با ارتفاع بیش از 8 متر از وال پست استفاده میکنند. وال پست بایستی از اطراف به سازه متصل شده و متشکل از چند نبشی باشد. در صورت استفاده از پروفیلهای فلزی قائم در وال پست، طول مجاز بین دو نبشی قائم در دیوار نباید بیشتر از 6 متر باشد.
در مواردی که طول دیوار بیشتر از 6 متر باشد از یک نبشی دیگر استفاده خواهد شد. در صورتی که طول دیوار زیاد باشد حتما از کلاف استفاده میشود.
ضخامت دیوار آجری باید با عرض دیوار برابر باشد درغیر این صورت اجرای وال پست در داخل دیوار ضروری است. لبههای قائم و عمود تیغهها باید به دیوار، ستون و یا یک تیغه دیگر متصل شود. استفاده از نبشی در اجرای بازشوها مثل درب و پنجره از اهمیت بالایی برخوردار است و حتما باید استفاده شود.
از انواع نبشی علاوه بر دیوار و اجرای وال پست در کاربریهای دیگر مانند ساخت خرپا، نصب ستون در فونداسیون، اتصال تیر به ستون نیز میتوان استفاده کرد.
بخوانید: تفاوت نبشی و سپری و کاربردهای آنها
حرف L نمادی برای نبشی است و اعدادی که جلوی این حرف نوشته میشود نشانگر ابعاد آن میباشد. نبشی از متریالهای مانند ST37، ST52 و ST44 و در ضخامت و ابعاد و سایزهای متفاوت تولید و عرضه میشود. بخش عمدهای از نبشی ایران در شمال غرب کشور تولید شده و بازار فولاد را تامین میکند. کارخانجات فولاد ناب تبریز و آذر نبش تبریز از تولیدکنندگان انواع نبشی در ضخامت و سایزهای متفاوت میباشد.
این دو مجموعه در خط تولید نبشی جزو تولید کنندگان برتر ایران محسوب میشوند که در کیفیت و قیمت در رقابت با یکدیگر هستند. با کلیک بر روی نام کارخانجات در پاراگراف قبل میتوانید از قیمت نبشی آذر نبش و قیمت نبشی ناب تبریز آگاهی یابید.
کاربرد نبشی در آسانسور

به عملیات اجرای آسانسور در چاه آسانسور نبشی کشی آسانسور گفته میشود. در عملیات ساخت آسانسور از ناودانی، کلاف و نبشی استفاده میشود. از نبشی در ساخت و ایمن سازی آسانسور در انجام ستونهای عمودی و چسبیده به دیواره آسانسور استفاده میشود.
ستون و تمام عملیات آهن کشی چاهک آسانسور بایستی به گونهای باشد که آسانسور به راحتی بتواند حرکت کند و بالا و پایین بیاید. این نبشیها باید بتوانند بار وارده کابین را تحمل کنند تا آسانسور از لحاظ ایمنی و کیفیت مورد تایید باشد. طراحی و محاسبه ناودانی و نبشی آسانسور از طریق نرم افزارهای مهندسی و بر عهده مهندس محاسب است.
برای به دست آوردن سایز و تعداد آهن آلات مصرفی در ساخت چاهک آسانسور باید ارتفاع کل سازه در نظر گرفته شود. اتصالات آهن کشی توسط جوش انجام میگیرد و باید با دقت و مهارت زیاد صورت پذیرد تا بعد از نصب آسانسور مشکلات جدی به وجود نیاید. از نبشی در چهارگوشه چاهک برای احداث ستون استفاده خواهد شد.
بخوانید: تاریخچه ساخت و نحوه اجرای آهن کشی آسانسور
جمع بندی
در این مقاله کاربرد نبشی در کاربریهای مختلف و تاثیر آن در افزایش مقاومت دیوار و سازه بررسی شد. این وسیله پرکاربرد ساختمانی توسط تولیدکنندگان داخلی در ابعاد و ضخامت استاندارد تولید و به دست مصرف کنندگان میرسد. نبشی کشی موجب اتصال محکم اجزای دیوار میشود و از ریزش آن جلوگیری میکند.
برای دسترسی سریع به آهن آلات موجود در بازار و قیمت نبشی میتوانید با واحد مشاوره عصرآهن با شماره ۰۴۱۳۳۲۵۰۲۸۰ در تماس باشید، کارشناسان ما راهنمای شما خواهند بود.